Fotografia social

Fotografia social

Què és la fotografia social?. Doncs gairebé tot! un casament, una comunió, un bateig, un dinar d’aniversari, la inauguració d’una botiga, una presentació de producte, festes infantils, perfils professionals, una trobada d’amics… La fotografia social té com a denominador comú, que està dedicada i protagonitzada per persones.

Estudi

Amb gran implantació des dels inicis de la fotografia. Les persones i les famílies anaven a «cal fotògraf» per fer-se un retrat. El fotògraf tenia uns coneixements tècnics que no estaven a l’abast del públic en general. Al popularitzar-se la fotografia i sobretot al automatitzar-se, l’estudi va baixar la seva demanda, però darrerament ha reprès amb gran força. Ja no per fer-se un retrat, si no per tenir fotografies creatives, amb efectes i llum impossibles fora de l’estudi professional.

Casaments

És l’activitat de fotografia social més coneguda. També la que precisa més dedicació i atenció. És curiosament per on comencen a treballar pel públic la majoria de fotògrafs professionals.

Per una parella, decidir casar-se és d’una importància capital. El dia del casament, realment posem els darrers OK a una llista d’ocupacions molt llarga. Es pot dir que els nervis van «in crescendo» a mesura que s’acosta el dia de la celebració, que acaben just a l’inici de la cerimònia. Ara ja no depèn de la parella.

El fotògraf requereix tenir una formació, tant tècnica com artística per aconseguir un resultat extraordinari, però també unes qualitats de comunicació i empatia envers els contraents i als seus convidats. Sovint és qui dona tranquil·litat a la parella en els moments previs a la cerimònia. El fotògraf ha de mantenir un respecte escrupolós durant la celebració de la cerimònia, sigui civil o de qualsevol religió, i ha de respectar les limitacions que l’oficiant li imposi.

Comunions

Els protagonistes de la festa no son precisament qui passa més nervis. Els nens i nenes, després de mesos de catequesi arriben al dia esperat. El fotògraf, malgrat sembli un treball més senzill, ha de donar el 100% de les seves capacitats.

Perfils professionals

El retrat de persones per formar part del perfil professional en xarxes socials o be per presentar-se a la pròpia web, son també aplicacions de la fotografia social. Veieu per exemple la pàgina de Tinta i vi.