El nu artístic: de la escultura a la fotografia

Abans de començar a escriure aquest post, he buscat a Google imatges «escultura grega clàssica» i, sabeu?: la majoria representen figures humanes nues. Després he buscat «escultura romana clàssica», i tot que el percentatge de figures nues és inferior també n’hi ha moltes. Ho podeu provar. Dona més resultats si ho consulteu en castellà.
Escultures

El nu de la figura humana ha estat expressió artística des de fa milers d’anys. Us poso un parell d’exemples d’escultures gregues i un parell de romanes. Ens han arribat poques pintures d’aquestes èpoques, però d’èpoques més properes tots recordem molts exemples entre les que trobem les cèlebres les gràcies de Rubens, o la maja nua de Goya en pose clarament eròtica. Si passegeu per la Plaça de Catalunya de Barcelona veureu que està voltada d’escultures representant figures humanes nues i semi-nues.
Pintures

Com herència de l’educació repressiva de les religions, el nu ha passat a ser vist com un pecat o una perversió i hem de sentir vergonya del nostre cos. Per exemple, no puc publicar fotografies d’aquest post a Facebook doncs en aquesta xarxa social el nu està prohibit.

Actualment hi ha un veritable exèrcit de naturistes cada vegada més nombrós, en que el cos nu s’entén com el més natural del mon. A Catalunya hi ha més de 40 platges de tradició naturista. Si no ho has provat mai, és una experiència recomanable. I si et preocupa la sensació de vergonya, dura no més de 90 segons i es transforma ràpidament en un estar natural.

És molt curiós comprovar, com la pintura i la escultura de figures humanes nues han estat normalment acceptades i fàcilment catalogades com artístiques, mentre que la fotografia ho ha tingut una mica més complicat: ha estat sovint considerada eròtica. I creieu-me que perquè una fotografia sigui eròtica no cal que es vegi un cos nu.Cel rogent

Faig fotografia de nu des de fa anys. Les primeres fotos porten data d’arxiu del 1993. He fugit sempre del nu eròtic fins i tot quan a la fotografia hi ha una parella. És responsabilitat del fotògraf generar un ambient càlid i agradable on la persona fotografiada se senti extremadament còmode. M’agrada treballar amb la pose i amb la llum. Podeu veure alguns exemples en aquesta mateixa web.

Quina edat és més propícia per fer-nos fotos nus?. Al meu parer qualsevol edat. Tots els bebès tenen fotos despulladets. Als pares ens fa molta gràcia. Els estàndards de bellesa admesos -probablement imposats per la publicitat- posa l’edat en que el cos és més atractiu a partir de l’adolescència i fins als trenta i tants. Però si ens sentim còmodes amb el nostre cos qualsevol edat és propícia. Hi han imatges íntimes precioses amb gent de la tercera edat.